Referentiefuncties Slagersbedrijf

Functiecategorie

Functieschaal

Leidinggevend


Verkoopmedewerker I

Context

De verkoopmedewerker I komt met name voor bij ambachtelijke slagerijen. De verkoopmedewerker I verkoopt slagerij- en aanvullende producten. Voor productkennis kan hij terugvallen op collega’s en/of de aanwezige winkelslager. Het vlees wordt geportioneerd door de winkelslager, maar vleeswaren en maaltijd(component)en portioneert de verkoopmedewerker I zelf. Ook draagt de verkoopmedewerker I zorg voor de juiste presentatie en beschikbaarheid van producten en bereidt hij volgens specificatie pan- en vlugklare producten en maaltijd(component)en.

De (niveau-)verschillen tussen de verkoopmedewerker I, II en III worden aanvullend samengevat in de NOK-bijlage.

Organisatie

  • Direct leidinggevende: vakinhoudelijk leidinggevende
  • Geeft leiding aan: niet van toepassing
Resultaat­gebieden Kerntaken Resultaatindicatoren
Verkoop en afrekening
  • opnemen van bestellingen;
  • aanzetten van klanten tot aanvullende aankopen;
  • snijden, bereiden (grillen etc.), afwegen en/of verpakken van producten op basis van klantvraag;
  • aanslaan van codes of bedragen op kassa en/of scannen van voorverpakte artikelen;
  • afrekenen van eindbedrag.
  • klanttevredenheid;
    • snelheid service;
    • wijze van benadering;
    • uitstraling winkel;
  • gemiddelde bonwaarde;
  • verkoopomvang aanbiedingen;
  • juiste afrekening;
    • aantal/omvang kasverschillen;
  • volgens voorschriften (instructie, werkmethoden).
Verkoop­onder­steuning
  • zorgen voor een juiste presentatie van artikelen, prijzen en dergelijke en het voor klanten aantrekkelijk houden van de winkel;
  • zorgen voor voldoende voorraad in de winkel, bijvullen van schappen en toonbank;
  • assisteren bij het opmaken van bestellingen, het uitwerken van reclameacties en het inrichten van productuitstallingen, etalages en dergelijke.
  • tijdig gevulde schappen/toonbank;
  • volgens voorschriften (onder meer instructie, werkmethoden, HACCP en presentatie).
Bereiding producten
  • klaarzetten van ingrediënten en hulpmiddelen;
  • volgens specificatie (exacte hoeveelheid ingrediënten) bereiden van eenvoudige pan- en vlugklare producten en maaltijd(component)en waarvoor enkele handelingen worden verricht, hiertoe onder meer:
    • wassen, snijden van ingrediënten;
    • verdelen van vulling;
    • koken, bakken en braden van ingrediënten;
  • in toonbank of opslag wegzetten van producten die klaar zijn.
  • volgens specificatie;
  • verspilling;
  • tevredenheid collega’s;
  • volgens voorschriften (onder meer instructie, werkmethoden, HACCP en presentatie).
Opruim- en schoon-maak­werkzaam­heden
  • opruimen en schoonmaken van werk-, opslag- en winkelruimte.
  • schone en opgeruimde winkel;
  • volgens voorschriften (onder meer instructie, werkmethoden, HACCP en presentatie).

Bezwarende omstandigheden

  • Krachtsinspanning bij het verplaatsen van (dozen) goederen en artikelen.
  • Lopend en staand werken en soms bukken/reiken bij het stapelen/wegzetten van artikelen.
  • Hinder van tocht bij het openen van de deur van de winkelruimte, koude bij het verplaatsen van producten/ingrediënten van/naar koelingen en warmte bij bereidingswerkzaamheden.
  • Kans op vingerletsel bij het hanteren van messen en bedienen van snijmachine.

Functie-indeling - Niveau Onderscheidende Kenmerken (NOK)

Verkoopmedewerker I Verkoopmedewerker II Verkoopmedewerker III
Verkoop en afrekening
  • Opnemen van bestellingen.
  • Aanzetten van klanten tot aanvullende aankopen.
  • Snijden, bereiden (grillen, etc.), afwegen en/of verpakken van producten op basis van klantvraag.
  • Aanslaan van codes of bedragen en/of scannen van voorverpakte artikelen.
  • Afrekenen van eindbedrag.
  • Idem I +
  • Beantwoorden van klantvragen (over bijv. producteigenschappen, bewaarwijze, bereidingswijze), raadplegen winkelslager bij moeilijkere vragen.
  • Idem I +
  • Volledig zelfstandig beantwoorden van klantvragen (over bijvoorbeeld producteigenschappen, bewaarwijze, bereidingswijze, alternatieven, herkomst).
  • Portioneren van vlees.
Verkoopondersteuning
  • Zorgen voor een juiste presentatie van artikelen, prijzen en dergelijke en het voor klanten aantrekkelijk houden van de winkel.
  • Zorgen voor voldoende voorraad in de winkel, bijvullen van schappen en toonbank.
  • Assisteren bij het opmaken van bestellingen, het uitwerken van reclameacties en het inrichten van productuitstallingen, etalages en dergelijke.
  • Idem I
  • Idem I +
  • Zelfstandig opmaken van bestellingen, uitwerken van reclameacties en het inrichten van productuitstallingen, etalages en dergelijke.
Aansturing, opening en afsluiting winkel en kassa
  • Niet van toepassing.
  • Niet van toepassing.
  • Openen en/of sluiten van de winkel.
  • Openen van de kassa aan het begin van de werkdag en afsluiten van de kassa bij einde dienst of werkdag.
  • Tellen van ontvangen geld en opmaken van afrekenstaat.
  • Controleren en opbergen/afstorten van geld op voorgeschreven wijze en verklaren van eventuele verschillen.
  • Coördineren van de dagelijkse voortgang van werkzaamheden bij afwezigheid van de leidinggevende.
Bereiding producten
  • Klaarzetten van ingrediënten en hulpmiddelen;
  • Volgens specificatie (exacte hoeveelheid ingrediënten) bereiden van eenvoudige pan- en vlugklare producten en maaltijd(component)en waarvoor enkele handelingen worden verricht, hiertoe onder meer:
    • afwegen van ingrediënten;
    • wassen, snijden van ingrediënten;
    • verdelen van vulling;
    • koken, bakken en braden van ingrediënten.
  • In toonbank of opslag wegzetten van producten die klaar zijn.
  • Idem I +
  • Volgens recept (herrekenen van te gebruiken ingrediënten op basis van te produceren hoeveelheid eindproduct).
  • Bereiden van eenvoudige pan- en vlugklare producten en maaltijd(component)en.
  • Idem II +
  • Bereiden van eenvoudige en samengestelde pan- en vlugklare producten en maaltijd(component)en.
  • Bijregelen bereiding naar eigen inzichten.
Opruim- en schoon-maakwerkzaamheden
  • Opruimen en schoonmaken van werk-, opslag- en winkelruimte.
  • Idem I
  • Idem I